TARİHÇE

TARİHÇE

19.03.2018 395

Çatalpınar İlçesi , Karadeniz sahil yolundan 20 Km içeride Fatsa Kabataş, Aybastı Karayolu üzerinde iki ırmağın birleştiği noktada kurulmuş olan bir ilçedir.Çatalpınar; Çamaş, Kabataş ve  Korgan ilçeleriyle sınır komşusudur.İlçenin Yirmi dört mahallesi vardır.Köy ve mahallelerle birlikte toplam nüfusu 15.000 civarındadır.İlçe merkezinin kurulduğu yer Karahamza Köyü sınırları içinde Çatak semti idi.1958 yılında köy statüsü aldığı zamanda önceki ismini alarak Çatak köyü oldu.Daha sonra 20 mayıs 1990 tarihinde Çatalpınar adı olarak ilçe olmuştur.

İlçede Orta Karadeniz iklimi hâkimdir. Yazlar sıcak ve nemli, kışlar ılık, ilkbahar ve sonbahar yağışlı geçer. En sıcak ay Ağustos, ortalama 25 C, en soğuk ay Ocak, ortalama sıcaklık ise 7 C derecedir. Önemli gelir kaynakları arasında tarım ve hayvancılık yer alır. Fındık ise en büyük gelir kaynağıdır.  Arıcılık ise diğer bir gelir kaynaklarındandır.

 

Çatalpınar İlçesi ulaşım açısından çok avantajlı bir konuma sahiptir. Fatsa'ya 20 km. uzaklıktadır. Fatsa-Aybastı  karayolu üzerindedir. Yılın her mevsimi ulaşım rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir.

İlçenin tarihi yerleri fazla değildir.M.Ö.6. yüzyıldan itibaren ilçeye Persler yerleşmişler ve iskan kurmuşlardır. Bu yörede kurulan, PontPolemenyum Devletinden yada Dukalıklarından kalan kalıntılar;KİLLİK KAYASI kalıntıları ile AKKAYA KAYASI kalıntılarıdır.